12 września Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej
Obchodzony w dniu urodzin dr. Charlesa Godona założyciela Światowej Federacji Dentystycznej. Dbanie o zęby i dziąsła to troska o zdrowie całego organizmu. Choroby jamy ustnej często są lekceważone gdy tymczasem próchnica to najbardziej rozpowszechniona przewlekła choroba występująca na całym świecie. Próchnica powoduje ból, obniża komfort i jakość życia. Właściwa dieta, higiena jamy ustnej, regularne wizyty u dentysty, codzienne zabiegi profilaktyczne to fundament zdrowia jamy ustnej- zdrowe zęby to podstawa zdrowia a jak mówi prof. Marzena Dominiak „zdrowie jamy ustnej zaczyna się na talerzu i w szklance” możemy zadać pytanie –dlaczego? Lekceważenie negatywnego wpływu cukru znajdującego się w tym „co jemy” i w tym „co pijemy” to najkrótsza droga do próchnicy i wielu chorób ogólnoustrojowych groźnych dla zdrowia takich jak: otyłość, choroby sercowo- naczyniowe, nowotwory, cukrzyca. Nadmiar cukru w diecie ma negatywny wpływ na gojenie się ran w jamie ustnej, kondycję naczyń krwionośnych, aparat więzadeł i zębów. Wg. NFZ przeciętny Polak spożywa prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu co świadczy o skali problemu. Nie zapominajmy również o chorobach nowotworowych jamy ustnej. Zaawansowana próchnica, zakażenia jamy ustnej (bakteryjne, grzybicze) wywołuje stany zapalne, które nieleczone mogą być czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka. O zęby warto dbać. NIE JEST TO SKOMPLIKOWANE I DROGIE. To tak niewiele by uprzedzić chorobę i cieszyć się białym uśmiechem i zdrowiem
Jak zatem dbać o stan naszych zębów i dziąseł?
Odpowiednia higiena –mycie zębów 2 x dziennie rano i wieczorem przez 3 minuty. NAJWAŻNIEJSZA JEST SZCZOTECZKA-tradycyjna, elektryczna, soniczna. Musi mieć miękkie włosie medium lub soft. Zbyt twarde włosie rani dziąsła i powoduje krwawienie. Szczoteczkę lub główkę szczoteczki wymieniamy co 3 miesiące. Gdy nie ma szczególnych problemów z zębami używamy pasty o kompleksowym działaniu. Myjemy ruchem wymiatającym. Szczotkujemy każdy ząb od dziąsła do korony (jakby naciągając dziąsła na zęby). Myjemy tym sposobem od strony zewnętrznej i wewnętrznej policzków. Przestrzenie międzyzębowe czyścimy nitką dentystyczną. Regularnie zgłaszamy się na przeglądy do stomatologa 2 x w roku. Ograniczamy spożycie cukrów w diecie pamiętając, że cukier w przetworzonych produktach znajduje się wszędzie. W pierwszych 2 latach życia dziecka nie zaleca się dodawania cukru do posiłków i przekąsek, również cukrów naturalnych w postaci syropów owocowych lub miodu. Zapraszam do zajrzenia na www.leczymymleczaki.pl
Dzienne spożycie cukru dla poszczególnych grup przedstawia się następująco:
- Dzieci w wieku przedszkolnym 3 łyżeczki od herbaty
- Dzieci w wieku 4-8 lat - 2,5 Łyżeczki od herbaty
- Nastolatki - 4-6 łyżeczek od herbaty
- Kobiety - 5-6 łyżeczek
- Mężczyźni - 9 łyżeczek
(1 łyżeczka = 5 gramów). Znając taki przelicznik łatwo obliczyć ile cukru przyjmiemy z pożywieniem. Na opakowaniach podane są ilości cukru czy substancji zastępujących cukier w gramach na 100 ml produktu czy gramów opakowania. Zatem czytajmy etykiety bo łatwo przekroczyć w/w normy. Dla przykładu mały jogurt truskawkowy to ponad 4 łyżeczki cukru, butelka słodkiego napoju to ok. 9 łyżeczek, 30g płatków nestle to 2 łyżeczki cukru itd. Itp.
Przygotowujmy posiłki w domu. Biały cukier zastąpmy zdrowszymi zamiennikami miodem, ksylitolem, stewią, daktylami tymi niesiarkowanymi. Spełniając wszystkie powyższe zalecenia długo będziemy cieszyć się nie tylko pięknym i zdrowym uśmiechem ale zdrowiem w ogóle.